De 4 meest voorkomende misvattingen over de Tantrische Relatie

De 4 meest voorkomende misvattingen over de Tantrische Relatie“Hoe doen jullie dat in jullie relatie?” “Hoe gaan jullie om met emoties, jaloezie, verbinding met anderen?” “Hoe nemen jullie Tantra mee in jullie dagelijks leven?” Vragen die we nog wel eens krijgen. Van deelnemers aan onze workshops, van mede-deelnemers bij andere Tantraworkshops, zelfs van de trainers van die workshops.

Wij hebben gemerkt dat we antwoord kunnen geven op die vragen. Dat we kunnen vertellen en laten ervaren hoe wij dat doen. Dat we andere stellen kunnen helpen om Tantra te vertalen naar hun dagelijks leven. Om om te gaan met waar je allemaal tegenaan kunt lopen, als je samen Tantra beoefent, zeker in groepsverband, en je daarmee aan jezelf wil werken en je relatie wil verdiepen.

De Tantrische Relatie

Met alles wat we de afgelopen decennia geleerd hebben in Tantra en andere spirituele stromingen hebben wij onze relatie mee kunnen laten groeien met onze eigen ontwikkeling. Zo ver dat we zijn gekomen tot wat wij de Tantrische Relatie noemen.

Nu zijn we niet de enigen die het over een Tantrische Relatie hebben. Er wordt best het een en ander over gezegd en geschreven. Helaas focust zich dat nog wel eens op een beperkt, zij het niet onbelangrijk, deel van het leven en een relatie: seksualiteit en intimiteit. Erg jammer, want de Tantrische Relatie kan je zoveel meer brengen dan alleen verdieping op dat gebied. In dit artikel geven we daarom helderheid over de 4 meest voorkomende misvattingen over de Tantrische Relatie.

1. Urenlange Tantrische beoefening

“Moet je elke dag uitgebreid met je partner Tantrische meditaties beoefenen? Daar heb ik eigenlijk helemaal geen tijd voor.” Veel mensen ervaren dat zo en vinden het daarom moeilijk om Tantra mee te nemen naar hun dagelijks leven. Dat is jammer, want die regelmatige en langdurige Tantrische beoefening is absoluut geen voorwaarde om Tantra naar je dagelijks leven te mee te nemen en een Tantrische Relatie te ontwikkelen.

Wat er dan wel nodig is? Om te beginnen zijn dat kleine dingen die je gemakkelijk regelmatig in je dagelijks leven kunt inpassen. Al begin je maar met één dingetje, dan heeft dat al invloed op hoe je in het leven en in je relatie staat. Hoe fantastisch is dat? In ons nieuwste e-boek De Tantrische Relatie – Gelukkig samen vind je onze beste tips om daarmee te beginnen.

2. Je kunt een Tantrische Relatie krijgen, ook als je partner er niets mee wil

“Ik kan toch gewoon zelf aan een Tantrische Relatie werken, ook al vindt mijn partner vindt dat maar niks?” Aan jezelf werken zonder dat je partner daarin met je meedoet, ja, dat kan absoluut. Dat heeft ook zeker invloed op hoe je in je relatie staat en dus ook op je relatie op zich. Een Tantrische Relatie vraagt echter meer dan dat.

In dingen als omgaan met emoties, omgaan met elkaar, met vrijheden, met keuzes en verantwoordelijkheid, met tegenslagen is een Tantrische Relatie radicaal anders dan de relatie die je gemiddeld genomen om je heen ziet. Het vraagt dan ook een bewuste keuze van zowel jou áls je partner om samen voor een Tantrische Relatie te gáán.

Verlang je naar meer verbinding met je partner? Naar verbinding maken met elkaar op een dieper, meer spiritueel niveau? Wil je samen diepere lagen van intimiteit beleven? Dan is De Tantrische Relatie – Gelukkig samen hét boek voor jou! Download het hier gratis.

3. Een Tantrische relatie is een open relatie

“Ik wil geen Tantrische Relatie, ik ben echt helemaal monogaam.” Doordat in Tantra-workshops zoveel met ontmoetingen met anderen wordt gewerkt en vaak ook gestimuleerd wordt om oefeningen met verschillende partners te doen, zou je misschien denken dat een Tantrische Relatie betekent dat je een open of polyamoreuze relatie moet hebben. De Tantrische Relatie zegt echter niets over de relatievorm die je kiest.

Belangrijk in de Tantrische Relatie is dat je bij jezelf blijft, dicht bij je kern, en zoveel mogelijk bewust bent van je eigen binnenwereld van emoties, patronen, verlangens en behoeftes. Daarbij hoort ook bewust kiezen, in verbinding en open communicatie met je partner, welke relatievorm voor jullie het beste past. Of dat nu een monogame of polyamoreuze relatie is, of wat dan ook daartussenin, jullie relatie wordt er niet meer of minder Tantrisch van.

Zoals de Tantra-meester Daniël Odier zegt in zijn boek Desire – The Tantric Path to Awakening: “Remember, all we do is observe and understand what is. Therefore, if you have a family life, you observe yourself and understand yourself in this setting.”

4. We mogen alleen nog Tantrische seks hebben

“Vluggertjes en platte seks zijn niet oké, toch? Dat is niet spiritueel en dus niet goed.” Sommige mensen die Tantra beoefenen, geven de indruk dat Tantrische seks de enige ‘juiste’ vorm van seks is. Zonde is dat, onze menselijke natuur is zo rijk aan een breed spectrum van seksualiteitsbeleving. Van dierlijk tot heilig, van lustvol tot meditatief, alles hoort erbij. Zonder de aardse basis van de lijfelijke, dierlijke seksualiteit kan ook de meditatieve en devote seksualiteit niet bestaan.

Dus alleen nog Tantrische seks in de Tantrische Relatie? Nee, geniet met volle teugen van alles. Voel de energie door jullie heen stromen in de meer Tantrische vormen en ga los in het dierlijke. Naar mate je in het meditatieve de energie meer voelt stromen, kun je dat ook in de ‘gewone’ seks meer gaan voelen.

Hoe begin je aan een Tantrische Relatie?

Omdat je het natuurlijk niet allemaal zelf wil hoeven uitzoeken, hebben wij een rijk aanbod samengesteld om jou en je partner op weg te helpen naar jullie Tantrische Relatie. Vind je het prettig om dat nog even rustig vanuit huis te doen, dan hebben we het gratis e-boek De Tantrische Relatie – Gelukkig samen voor je.

Wil je je liever live door ons laten meenemen op jullie weg naar de Tantrische Relatie? Kom dan naar onze gratis relatie-workshop Proeven aan Ultieme Liefde.

Gratis? Ja, want het relatiegeluk dat wij ervaren, gunnen we iedereen. We vragen alleen een kleine bijdrage in de kosten voor locatie, koffie en thee.

Iets voor jullie? Kijk meteen even wanneer de eerstvolgende gelegenheid is.

Liefs,
Esther en Eli