Het doel van Tantra

Wat is nu eigenlijk het doel van Tantra? Misschien denk je nu wel “Tantra heeft toch helemaal geen doel?”. Daar ga ik het over hebben.

Vele doelen

Als je kijkt naar het aanbod in Nederland, dan zie je heel veel doelen genoemd, als het gaat om Tantraworkshops of Tantratrainingen. Denk bijvoorbeeld aan meer genieten van seks. Of meer verbinding met anderen, met alles om je heen. Of meer in contact met je gevoelens. Of meer vanuit je hart leven.

Toch zijn dat, als je kijkt naar klassieke Tantra, naar waar het vandaan komt, geen van alle doelen van Tantra. Veel van die doelen zijn eigenlijk gevolgen, zijn bijverschijnselen van het Tantrisch pad. Omdat mensen daar gezien hebben wat dat kan betekenen voor mensen, hebben ze dat als stukje uit het geheel genomen.

Op zich vind ik dat prachtig, want daar zijn volgens mij een heleboel mensen mee geholpen. Maar het maakt het wel lastig, verwarrend om nog te weten waar je Tantra nou voor doet, wat nou het doel van Tantra is.

Doelloos

Hoe zit dat met die doelloosheid? Dat Tantra geen doel heeft? Ook hier denk ik dat er sprake is van verwarring. Tantra heeft van oorsprong een heel duidelijk doel. Maar op het moment dat je dat als doel gaat nemen, ga je het niet bereiken.

Dit is iets wat voorkomt, niet alleen binnen Tantra, maar ook binnen heel veel andere spirituele, mystieke en esoterische paden. Als je het hoogst mogelijk bereikbare in je pad tot doel hebt, ga je het niet bereiken. Je moet je pad met vertrouwen gaan lopen en dan mogelijk bereik je het in dit leven. Zo is dat ook met Tantra.

Het Doel

Even terugkomend op dat doel: Wat is dan het doel van Tantra? Volgens klassieke teksten is het doel van Tantra heel simpel gezegd Verlichting. Het Ontwaken in de Eenheidservaring. Er worden heel veel namen aan gegeven, dat maakt het ook soms wat verwarrend. Maar simpel gezegd gaat het om Verlichting.

Als je Verlichting tot doel hebt, ga je het niet bereiken. Daar zijn alle teksten, tenminste alle teksten die ik ken, het over eens. Maar op weg naar Verlichting, door hoe je aan jezelf werkt, door hoe je jezelf tegenkomt, door de transformaties die je meemaakt, gaat je leven sowieso veranderen. Ga jij sowieso veranderen.

Dat heeft al die neveneffecten, die hele fijne positieve neveneffecten, tot gevolg. Dus ook al is dat niet het doel, is het doel Verlichting en kun je dat niet als doel nemen, al die andere effecten zijn al genoeg. Voor mij is dat in ieder geval altijd al genoeg reden geweest om dat Tantrisch pad te bewandelen. Om mezelf tegen te komen en soms heel hard te werken.

Tantra ervaren?

Wil je ervaren wat Tantra voor jou kan betekenen? Hoe het jouw leven kan veranderen? Kom dan ter introductie bijvoorbeeld eens Snoepen van Tantra (kijk in onze agenda voor de eerstvolgende data) of meld je aan voor onze gratis Tantra Challenge.