Naaktheid in Tantra

Naaktheid in Tantra

We krijgen nog wel eens vragen over waarom we met naakt werken in onze workshops en wat het met Tantra te maken heeft. Op die vraag willen we in deze blog eens wat uitgebreider ingaan.

Heilige seksualiteit

Van oudsher is Tantra een van de stromingen die werkt met heilige seksualiteit of sacred sexuality. Hiermee bedoelen we niet wat er tegenwoordig vaak onder verstaan worden, wat voor ons meer conscious sexuality of mindful sexuality is, maar het gebruik van seksuele rituelen om een god of godin te eren of om eenheid te ervaren met een god of godin.

Deze rituelen vragen een uitgebreide training en voorbereiding. Niet iets wat je in een paar jaar bereikt, laat staan in een paar workshops. Bij die voorbereiding zit ook het vrij worden in je lijf en je seksualiteit. Los komen van schaamte.

Betekenis van kleding

Kleding heeft vele betekenissen. Behalve dat het van belang is om warm te blijven en sommige kleding de functie heeft om je te beschermen in gevaarlijke situaties, zitten er ook sterke psychische en emotionele betekenissen aan kleding.

Kleding bedekt onze schaamte. Met onze kleding verstoppen we ons. Het beschermt ons in onze kwetsbaarheid. We projecteren er een beeld mee, wat vaak niet gelijk staat aan hoe we ons van binnen werkelijk voelen. Schaamte, verstoppen, niet kwetsbaar kunnen of durven zijn, anders voordoen. Het zijn allemaal manieren waarop we bij onszelf weggaan en waar we uiteindelijk niet gelukkig van worden.

Naaktheid in Tantra - Hartstreling

Afleggen van kleding

Bewust bezig zijn met kleding en dit bewust afleggen, is een hulpmiddel om los te komen van ongezonde emoties als schaamte, schuldgevoel en angst. Het helpt ons om onszelf te laten zien zoals we zijn. Het helpt ons om onszelf te bevrijden.

Er zijn soms ook mensen die als het ware zich op de drempel al uitkleden en het geen Tantra vinden als ze niet naakt zijn. Dit is net zo’n rem op bevrijding als je kleren niet uit durven doen.

Aanraking en massage

Naaktheid in Tantra - Hartstreling

Ook aanraking en massage kunnen onderdeel zijn van Tantra en zijn ook onderdeel van sommige van onze workshops. Bij massage, zeker met olie, is het ook gewoon praktisch om naakt te zijn. Anders blijft er niet veel van de massage over.

Bij aanraking is het vaak fijn om huid op huid contact te maken. Sterker nog, het is een levensbehoefte. Huid op huid aanraking zorgt ook voor een verbinding in fysieke energie, die energie die uitstrekt net iets voorbij de huid. Dit voelen we, ook al zijn we ons daar niet altijd bewust van. Dit kan ook helpen om subtielere energieën in beweging te zetten.

Er zal niets tussen ons zijn

Een belangrijke betekenis van naaktheid in rituelen, wat niet alleen in Tantra voorkomt, is dat er daarmee niets tussen jou en de anderen staat. Letterlijk en figuurlijk. En misschien nog wel belangrijker: dat er niets tussen jou en de goden staat. In Tantra werken we direct met de goden, om ons heen en in ons. Er is geen afstand en er is niemand nodig om tussenpersoon te zijn.

Deze rituele naaktheid gebruiken we in bepaalde rituelen, ook in sommige workshops. Hier heeft naakt zijn dus niet zozeer een psychologische of emotionele betekenis, maar een spirituele. Wat niet wil zeggen dat die rituelen helemaal niet werken met kleren aan. Naaktheid helpt hier om eenvoudiger een diepere ervaring en grotere transformatie te bewerkstelligen.

Niet alles naakt

Niet alles naakt

Natuurlijk heeft bevrijding, ook binnen Tantra, met veel meer te maken dan alleen met naakt durven zijn. Daarom hebben we verschillende workshops waar je helemaal gekleed blijft. Ook in de workshops waar we wel met naaktheid werken, is niet de hele workshop naakt. Ook blijft er bij ons daarin altijd de ruimte om je eigen grenzen te bewaken en zelf te voelen in hoeverre je naakt wil. Dat moedigen we juist aan. Dan pas kun je bewust worden van wat kleding en naaktheid met je doen.

We hebben een uitzondering. In de Tantra Circle Divine zijn we vanaf het begin tot het eind naakt. Dit is rituele naaktheid en staat voor dat er niets tussen ons en de goden staat. Dit is ook het enige moment dat we je vragen om alleen de komen als je zeker weet dat je zonder problemen naakt kunt zijn en dat je dit ook wil doen om dichter bij de goden te staan.

Wat we niet doen

In het begin hadden we het over heilige seksualiteit. Alles wat we vervolgens schreven helpt als voorbereiding daarop. En zelfs als je niet die hele mystieke weg wil gaan, helpt het om je vrijer en gelukkier te voelen in je leven. Heilige seksualiteit komt bij ons ook pas aan bod in de opleidingsgroepen en niet in de workshops, cursussen of retraites.

Wat we niet doen is ons richten op lust of seks. In onze workshops geen penetratie of seksueel gerichte handelingen. Niet dat daar iets mis mee is, maar het is voor ons geen onderdeel van Tantra. Meer hierover kun je lezen in Seksuele energie, opwinding, seks en Tantra.

Je eigen weg

We bieden heel bewust een breed aanbod aan workshops aan met workshops die geheel gekleed zijn en workshops waarin we met naaktheid werken. Bij sommige workshops zetten we neer dat naaktheid mogelijk is of dat we je uitnodigen om je geheel of gedeeltelijk te ontkleden. Dit zijn workshops waar de naaktheid geen direct onderdeel is van de meditatie, oefening of het ritueel, maar waar het wel kan helpen aan je bewuster worden en het zelf aanpassen aan de meditatie op jouw behoefte en grenzen.

Wij gaan je niet vertellen wat voor jou goed is, dus maak hierin je eigen keuze. Bedenk dat grenzen verleggen tot groei leidt, maar grenzen overschrijden niet. Het mag dus soms best moeilijk of uitdagend zijn. Zo komen we ook vooruit. Maar dan wel omdat je het zelf wil, niet omdat je denkt dat het zou moeten.

Kijk eens in onze agenda naar wat jou op dit moment misschien het meest aanspreekt, al dan niet naakt.