Overgave: Van moeizaam naar flow in 5 stappen

Veel mensen komen bij ons om te leren zich meer over te geven. Om meer in flow te leven. Zelf hebben we ook die overgave moeten leren. En ook bij ons gaat het niet perfect, maar gelukkig ervaren we steeds meer overgave in ons leven.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat? Hoe geef je je over?

Tijdens een Tantra-workshop is het makkelijker door de sfeer, de mensen en de oefeningen. Maar op kantoor kijken ze waarschijnlijk wel een beetje raar op, wanneer je daar Tantra-oefeningen zou gaan doen. Gelukkig is de kern van Tantra niet de oefeningen, maar wat je daarin leert. De stappen die ik hier geef, zijn dan ook elke dag toe te passen. Ook op kantoor en bij je schoonfamilie.

1. Wees aandachtig

Alles begint met aandachtig zijn. Wat betekent dat? Dat betekent dat je met je aandacht bent bij wat er in je gebeurt. Je neemt ontspannen waar wat er plaatsvindt bij je zintuigen en in je geest. Dus wat je ziet, proeft, voelt, hoort en ruikt. Welke gedachten en emoties er langskomen.

Het gaat hier niet om iets doen met de signalen van je zintuigen of met wat er in je geest langskomt. Gewoon ontspannen waarnemen, zonder interpretatie, zonder oordeel en zonder eraan vast te willen houden.

Eigenlijk is deze eerste stap geen stap, maar een basishouding. Deze aandachtigheid, ook wel meditatief leven genoemd, blijft. Ook tijdens de volgende stappen.

2. Stroom

Deze stap is eigenlijk heel simpel, maar voor veel mensen heel eng. Wanneer je niets met je gedachten hoeft, kun je gewoon gaan doen. Wat doen? Nou ja, eigenlijk wat er in je opkomt.

Wanneer je wil hinkelen, dan ga je hinkelen, ook al komt er een gedachte langs “wat zullen anderen daar wel niet van zeggen”. Die gedachten neem je waar, maar je hoeft er niets mee te doen. Zie stap 1.

Leven in flow kun je je voorstellen als een rivier. Je leven stroomt net als de rivier. Die rivier gaat ook niet eerst op een bankje zitten nadenken waar zij vandaag naartoe zal stromen. Die stroomt. Met andere woorden: die doet. Zonder zich zorgen te maken over alle watervallen, bochten en stroomversnellingen.

3. Wees in de ervaring

Wanneer je aan het doen bent, aan het stromen bent, wees dan helemaal in de ervaring. Wees aandachtig in het hier en nu. Alles wat je doet is een ervaring, is een samenspel van je zintuigen en de reactie die dat oproept in je geest. Zodra je dat kunt waarnemen (zie stap 1), wordt elke ervaring een uiting van leven. Elke ervaring een gevoel van levendigheid. Ongeacht of de ervaring nou “leuk” of “niet leuk” is. Hoe meer je je dit bewust bent, hoe meer je het ook gaat ervaren.

4. Wees nieuwsgierig

Kleine kinderen snappen dit nog, maar door het angstige gedrag van onze omgeving, raken we dat kwijt tijdens het opgroeien. Je ziet dat bij kleine kinderen dit zich pijn doen. Ze reageren pas wanneer de ouders erop reageren als iets ergs. Dan gaan ze pas huilen. Naarmate we opgroeien, bouwen we steeds meer die angstige ouder in onszelf in, tot we het op een dag zijn. Zonde.

Tijd om daar wat aan te doen. Wees dus nieuwsgierig naar alles. Wanneer je in de ervaring bent, zijn er duizend dingen om nieuwsgierig naar te zijn, zoals: wat gebeurt er als ik dit of dat doe, hoe zou ik reageren op iets, hoe gaan andere reageren, hoe zou dat smaken. Door nieuwsgierigheid wordt dat iets om naar uit te kijken in plaats van bang voor te zijn.

5. Accepteer de uitkomst

In deze stap zit vaak de angel. Wat we ook doen, we hebben altijd een uitkomst. Vaak willen we een uitkomst die we niet leuk vinden niet accepteren. We willen de uitkomst veranderen. En dat kan niet. We gaan ons ertegen verzetten en dat levert frustratie en pijn op. We proberen onze levensrivier stroomopwaarts te laten stromen.

Elke uitkomst is geweldig. Is het een gewenste uitkomst, dan hebben we een mooie herinnering. Is het een ongewenste uitkomst, dan hebben we een mooie leerervaring. Elke uitkomst is dus waardevol. Helaas zijn we zo gericht op alleen het gewenste te willen, dat we de lessen niet willen leren. We proberen die weg te stoppen of er iemand anders de schuld van te geven. Dan gaat het leven weer moeizaam. Zijn we terug bij af.

En dan verder…

Wanneer je deze stappen oefent, keer op keer, dan ga je merken dat je steeds meer in de flow gaat leven. Dat je leven steeds meer als vanzelf gaat voelen en makkelijker gaat. Dan ga je steeds meer genieten. Zelfs van de dingen die je nu misschien nog helemaal niet leuk vindt. En straks nog steeds niet leuk vindt, maar dat je kunt genieten van de ervaring en van de nieuwsgierigheid.

Deze stappen helpen je om de basishouding van overgave te ontwikkelen. Die overgave die in Tantra zo belangrijk is. Die je helpt naar de diepere spirituele ervaringen, want daar is veel overgave voor nodig.

Ons e-boek “Tantra voor elke dag” sluit hierbij aan met tips die je nog meer kunnen helpen om in overgave en flow te leven. Download het hier en je bent helemaal klaar om je stappen te zetten naar overgave.

Waar loop jij tegenaan, als het gaat om overgave? Deel het hieronder en we helpen je verder.