Tantra-avonden

Wil je jezelf ook ontwikkelen naar Liefde, Compassie en Vrede toe? Naar een moeiteloos leven? Naar vreugde, verbinding en voldoening? Naar een diepe verbinding ervaren met Shakti, Shiva en de Kosmos? Op elk moment in je leven?

Onze Tantra-avonden helpen je dat te ervaren en ontwikkelen. Helpen je te transformeren en groeien. Niet alleen voor even in de workshop, maar doorlopend in je leven. Het is namelijk onze ervaring dat regelmatige korte workshops je over een jaar meer helpen ontwikkelen dan af en toe een weekend of week.

Tantra-beleving

Tantra is jezelf spelenderwijs, ervarend en experimenterend spiritueel ontwikkelen en je leven transformeren naar een leven vanuit Liefde, Compassie en Vrede. In tegenstelling tot de meeste paden is Tantra allesomvattend: hoofd, hart én bekken; oftewel: geest, emotie én lichaam.

Die ontwikkeling binnen Tantra leidt je naar spirituele of religieuze ervaringen. De ervaring van Eenheid met het Al, van de aanwezigheid van een allesomvattende Intelligentie. Tijdens de Tantra-avonden kun je stappen zetten op dat pad naar Eenheid.

Veilige omgeving

In Tantra kun je jezelf tegenkomen, geraakt worden of momenten hebben waarop je het moeilijk hebt. Daarom vinden wij het belangrijk dat je bij ons in een veilige omgeving terecht komt. We geven je de ruimte om hierin zelf te kiezen en in hoeverre je het aan wil gaan, wat je tegenkomt. Niets hoeft!

We nodigen je dan ook uit en geven je de ruimte om je eigen grenzen in de gaten te houden en deze ook aan te geven. Grenzen verleggen zorgt voor groei, grenzen overschrijden niet. Ook als er wat geraakt wordt en er emoties bovenkomen, is daar ruimte voor en kunnen we je daarin steunen en bedding geven. Ook als er meer dan een emoties geraakt worden kunnen we begeleiden, we zijn trauma-geïnformeerd.

Opbouw Tantra-avonden

Na ontvangst beginnen we elke Tantra-avond met het symbolisch en energetisch opbouwen van de tempel, waarin we Kali en Shiva uitnodigen, samen met de elementen.

In de tempel verbinden we ons met elkaar en ervaren we de Tantra-meditaties en -oefeningen. Door de energie van de tempel kunnen de ervaringen dieper gaan. Elke keer dat we iets in onszelf los kunnen laten, is dat een offer aan Kali. Elke keer dat we ons bewustzijn vergroten, is dat een offer aan Shiva.

Aan het eind van de avond heffen we de tempel weer op, waarna nog even nagepraat kan worden.

Thema’s

Elke maand staat in het teken van een thema. Voor de Tantra-avonden gebruiken we 8 thema's die we rouleren.

Deze 8 thema's zijn:

Zintuigen

Via de zintuigen nemen wij het Universum waar. Die waarneming is de eerste stap naar het ervaren van Eenheid met het Universum. Op zichzelf is die stap waardevol door de rust, ontspanning en plezier die het al kan geven ver voordat de Eenheid bereikt is. Deze maand mag je de zintuigen op een andere manier ontdekken, van meditatief tot speels, van ingetogen tot uitbundig.

Verlangen

Verlangen is een van de sterkste krachten in ons leven. Verlangen naar liefde, naar erkenning, naar een knuffel en soms simpelweg verlangen naar een ijsje. Hoe bewust ben jij je van je verlangen en in hoeverre durf je dit te volgen? Wat gebeurt er in je wanneer je niet krijgt wat je verlangt? In Tantra spelen we met verlangen omdat het ons helpt om alles in onszelf tegen te komen.

Overgave

We willen ons graag overgeven en kunnen opgaan in het moment. Toch doen we het vaak niet, doordat we niet durven of niet weten hoe. Deze maand mag je gaan ervaren wat overgave voor je kan betekenen als stap op weg naar (innerlijke) bevrijding.

Kundalini

Kundalini is de levensenergie die stroomt door de lotusstengel in het Sushumna-kanaal. De verbinding van Shakti in onszelf met het Universele bewustzijn van Shiva. Wanneer de Kundalini “staat” vanuit ons bekken tot ons kruin, ontstaat het Alchemistische Heilig Huwelijk in onszelf en kunnen we de Kosmos ervaren. Dit werkt helend en draagt bij aan je spirituele ontwikkeling. Wanneer de Kundalini blijvend is, wat jaren training vergt, bereiken we verlichting. In de workshops van deze maand geven we je een kans om dit voor even te ervaren en een stukje mee te nemen in je leven.

Plezier

Plezier (Kama) is een belangrijk aspect van Tantra. Een aangeboren streven dat we niet hoeven te onderdrukken of als iets slechts hoeven af te doen. In onze Calvinistische maatschappij soms nog best een opgave. Tijdens deze avonden dagen we je uit en geven we je de ruimte om het plezier in jezelf te (her)ontdekken en ervan te genieten.

De God(in) in jou

De God en Godin, Shiva en Shakti, zijn aanwezig in alles, ook in onszelf. Door ons te verbinden met het goddelijke in onszelf en elkaar, verbinden we ons met Shiva en Shakti. We kunnen Shiva en Shakti eren door hen te eren in onszelf en elkaar. Deze maand gaat het om het verbinden met en eren van het goddelijke in onszelf en elkaar.

Verbonden aanraking

Aanraking is natuurlijk, een eerste levensbehoefte. We hebben allemaal aanraking nodig. Zo nodig dat we soms onze en andermans grenzen vergeten. Verbonden aanraking is aanraken vanuit verbinding met onszelf en met elkaar. Het is elkaar ontmoeten in openheid, nieuwsgierigheid en liefde.

Chakra's

De chakra's zijn belangrijke energiecentra in ons lijf. Geactiveerde en gebalanceerde chakra's helpen aan een betere gezondheid en meer energie. Daarom wordt er in verschillende Tantra-stromingen uitvoerig mee gewerkt. Tijdens dit thema nemen we je hierin mee, zodat je kunt ervaren wat werken met chakra's voor jou kan betekenen.

Basis en verdieping

Elke eerste dinsdag van de maand is er in het thema van de maand een basisavond. De basisavond is in het algemeen wat meer gericht op meditatie en op individuele en groepsoefeningen. Ook beperken we hierin de oefeningen met aanraking. Deze oefeningen zijn altijd volledig gekleed.

Elke derde dinsdag van de maand is er in hetzelfde thema een vervolgavond. Hierbij komt er meer nadruk op oefeningen in tweetallen en zijn er mogelijk oefeningen waarbij je uitgenodigd wordt om je gedeeltelijk of geheel te ontkleden. Er is ook meer ruimte voor oefeningen met aanraking.

De exacte invulling verschilt per thema. Wat altijd overeind blijft is dat er in de basisavond geen naaktheid is.

Vrij pad

De Tantra-avonden zijn gericht op het creëren van je eigen pad. Misschien wil je alleen bepaalde thema's volgen, alsof je de lekkerste snoepjes uit een snoeppot haalt. Of wil je je beperken tot de basisavonden, omdat je je niet op je gemak voelt zonder kleren. Mogelijk wil je eerst alleen de basisavonden doen en pas later de vervolgavonden. We laten je daarin volledig vrij.

Zowel de basisavonden als de vervolgavonden zijn beschikt voor wie nieuw is met Tantra en voor wie al ervaring heeft.

Wel hebben we een paar (vrijblijvende) adviezen.

Ben je helemaal nieuw met Tantra, bewustzijnsontwikkeling en lichaamsgericht werken, volg dan eerst een paar basisavonden, voordat je vervolgavonden toevoegt. Je kunt ook op deze manier kennismaken, voordat je verder gaat in bijv. onze Tantra Foundation training.

Heb je ervaring met Tantra, sla dan niet te makkelijk de basisavonden over. Onze ervaring is dat ook mensen met jarenlange ervaring in Tantra nieuwe inzichten krijgen en nieuwe ervaringen opdoen in deze workshops.

Geen seks

Voor alle duidelijkheid: Tantra is geen seks en tijdens de Tantra-avonden worden geen seksuele handelingen uitgevoerd. Tantra kan wel uitdagend, sensueel en smeuïg zijn, maar altijd ten dienste van je spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Zoek je iets om je seksleven leuker te maken of ben je op zoek naar ‘Tantrische seks’, kijk dan verder.

Balans

Tijdens de workshops werken we zoveel mogelijk met een man-vrouw balans. Die man-vrouw balans is om een betere balans in mannelijke en vrouwelijke energie te krijgen. Juist vanuit die balans en verbinding ontstaat magie.

Ondanks dat we ons richten op een man-vrouw balans, lukt dat niet altijd. Het kan dus voorkomen dat je met iemand van hetzelfde geslacht een oefening doet.

Praktische informatie

Wanneer: dinsdagavonden van 19:30-22:00

Waar: onze praktijkruimte aan huis in Westervoort

Max aantal deelnemers: 8

Losse avond: € 40

Eerstvolgende avonden: Klik hier

Kortingen

Meld je je aan voor beide workshops in een maand, dan betaal je geen € 80, maar € 72. Mocht we je om een of andere reden onverhoopt niet mee kunnen laten doen met de tweede workshop (wat soms gebeurt door man/vrouw balans) dan krijg je de helft terug voor de niet gevolgde workshop. Je loopt daarin dus geen risico.

We hebben ook een 8-strippenkaart. Deze strippenkaart is 2 jaar geldig. Hiervoor betaal je geen € 320, maar € 256. Met een strippenkaart moet je je nog wel voor elke workshop die je wilt volgen los aanmelden. Klik hier voor het aanschaffen van een strippenkaart.